Loading...

Čtyři dny | Four days

4+4 DNY V POHYBU 6. – 14. 10. 2017

Zahraniční divadelní a taneční program

Letošní dramaturgický koncept zahraničního divadelního a tanečního programu je záměrně postaven na různorodosti uměleckých přístupů v současném kosmopolitním světě. 22. ročník našeho festivalu tak představí vedle slavných evropských tvůrců umělce a umělecké formace z Angoly, Alžíru, Maroka, Ukrajiny, USA, Kanady či Pobřeží Slonoviny.

 

6.10. Divadlo ARCHA 20:00

Nástio Mosquito (Angola): Respectable Thief

Multimediální umělec Nástio Mosquito ve svých performancích zkoumá nejrůznější stereotypy ovládající západní kulturu, jakož i tradiční pojetí rolí publika a umělce. Představení Respectable Thief (Vážený zloděj) představuje ambiciózní způsob propojení hudby, poezie, videa i textů, jímž Mosquito otevřeně artikuluje své kritické postoje.

více ›

 

 

7. 10. + 8. 10. Divadlo Archa 20:00

BERLIN (Belgie): Zvizdal

Multimediální představení Zvizdal (Černobyl – tak daleko, tak blízko) nabízí portrét stařičkého páru, který se po výbuchu černobylské elektrárny odmítl vystěhovat ze zakázané zóny a dodnes zde v naprosté izolovanosti hospodaří na svých pozemcích. Příběh samoty, chudoby, boje o živobytí, ale i odhodlanosti, lásky a naděje.

více ›

9. 10. Divadlo Archa 20:00

Dakh Daughters Band (Ukrajina): Roses

Seskupení sedmi ukrajinských umělkyň, které vzešly z kyjevského experimentálního divadla Dakh, ve svých kabaretně pojatých performancích mísí prvky punku, rocku a rapu s ukrajinským folklórem. Tvůrčí nespoutanost Dakh Daughters Band se na Ukrajině stala jedním z hlavních symbolů boje za demokracii.

více ›

7. 10. + 8. 10. Divadlo ALFRED VE DVOŘE 19:00

Philippe Saire (Švýcarsko): Vacuum

Švýcarský choreograf alžírského původu Philippe Saire ve své poslední experimentální choreografii Vacuum (Vakuum) zkoumá možnosti propojení pohybu a výtvarného umění. Dvě neonové trubice tu vytvářejí optickou iluzi prázdného prostoru, v němž se jakoby vznášejí těla dvou tanečníků.

více ›

10. 10. Divadlo ALFRED VE DVOŘE 19:00

Myriam Bleau (Kanada): autopsy.glass

Ve svých audiovizuálních performancích experimentuje montrealská skladatelka a multimediální umělkyně Myriam Bleau se zvukovým, vizuálním a symbolickým potenciálem vinných sklenic. Živý záznam zvuků vzniklých manipulací se sklem – vibracemi, rezonancí či dokonce praskání – prochází zvukovou transformací a zpětně ovlivňuje světelnou instalaci. Bleau si záměrně pohrává s divákovým napětím a probouzí v něm ambivalentní pocity křehkosti i násilí.

více ›

10. 10. Divadlo PONEC 20:00

Elina Pirinen (Finsko): Personal Symphonic Moment

Šostakovičova symfonie č. 7 je v hudebním světě chápána jako kritika tyranie, včetně sovětské diktatury. Známá finská choreografka a hudebnice Elina Pirinen se rozhodla “rozpitvat” tuto slavnou symfonii ve své nejnovější choreografii Personal Symphonic Moment(Osobní symfonický okamžik). Choreografie získala ocenění „Critics Spurs“, kterou každoročně uděluje Finská asociace kritiků.

více ›

12. 10. Divadlo ARCHA 20:00

Taoufiq Izeddiou / Cie Anania (Maroko): En Alerte

Taoufiq Izeddiou patří již řadu let k předním protagonistům současného tance v Maroku. Jeho choreografická tvorba je průsečíkem tradičních a moderních postupů. V představení En Alerte (V pohotovosti) se Izeddiouovy osobní vzpomínky na první setkání se súfijským obřadem prolínají se současnou arabskou poezií.

více ›

14. 10. Divadlo ARCHA 18:30

Nadia Beugré (Pobřeží slonoviny/Francie): Quartiers Libres

Existují místa, kam nesmíme? Místa, která nemáme právo prozkoumat? A když překročíme hranice zakázaných prostor, co se s námi stane? Choreografka a tanečnice Nadia Beugré zkoumá tyto otázky ve fascinující vizuálně interaktivní choreografii Quartiers Libres, což je francouzský termín pro „volné území“ či „neomezený prostor“. Beugré bojuje za vlastní svobodu s dusivými hranicemi jeviště, utlačujícím zvukem a oceány plastových láhví s vodou.

více ›

13. 10. + 14. 10. Divadlo PONEC 20:00

Penny Arcade (USA): Longing Lasts Longer

Newyorská legendární avantgardní umělkyně a spolupracovnice Andy Warhola Penny Arcade své představení Longing Lasts Longer (Touha trvá déle) pojala jako divokou směs rock n’ rollu, parodií na sólová vystoupení komiků a osobních vzpomínek na 40 let prožitých ve světě pop-kultury. Show věnovanou v první řadě New Yorku (“městu, které se nikdy neprobudí”) doposud uvedla již ve 22 městech po celém světě.

více ›

11. 10. Studio ALTA 19:30

VerTeDance, Petra Tejnorová a kol. (Česká republika): NOTHING SAD

Johannes Kepler je znám coby astronom – pozoroval, počítal a vysvětloval pohyb nebeských těles. Během svého pražského pobytu však napsal také pojednání o sněhové vločce. O šestiúhelné sněhové vločce – poutavé čtení o „ničem“ – tato esej z roku 1611 byla novoročním darem Keplerovu mecenáši Janu Matoušovi Wackerovi.

více ›